Zaterdag 2 maart 2013 - Reisverslag uit Reykholt, IJsland van Anke Klinkert - WaarBenJij.nu Zaterdag 2 maart 2013 - Reisverslag uit Reykholt, IJsland van Anke Klinkert - WaarBenJij.nu

Zaterdag 2 maart 2013

Door: anke

Blijf op de hoogte en volg Anke

02 Maart 2013 | IJsland, Reykholt

Zaterdag 2 maart 2013
Na het ontbijt even naar de noordkant van de stad gelopen. Ons hotel is er vrij dichtbij. We kijken uit over de Atlantische Oceaan. Even later zitten we weer in de auto met vandaag Jos als chauffeur. We willen eerst een klein stukje van Reykjavik zien voordat we verder rijden. En wat moet je dan niet missen? Dat is natuurlijk de Hallgrímskirkja met Leifur Eiríksson voor de deur. Leifur is onomstotelijk de ontdekker van Noord-Amerika in 1001. Hij kwam aan land in het huidige Newfoundland en heeft daar overwinterd met een aantal andere Vikingen. Resten van oude Noorse huizen zijn daar gevonden. Dat was dus een kleine 500 jaar voor Columbus Amerika ontdekte.
De bouw van de kerk was pas in 1993 voltooid. Het ontwerp en de bouw hebben maar liefst 57 jaar geduurd. Langer dan elk ander gebouw in IJsland. Nou zijn de meeste huizen en gebouwen gemaakt van golfplaat dus dat heeft, begrijpelijk, lang niet zoveel tijd gekost. Voor Isk 600 kunnen we met de lift naar boven om over heel Reykjavik (152.000 inwoners) te kijken. Het is voor Jos en mij een feest der herkenning. Overal kleurige huizen en vaag in de verte de Snӕfellsjökull. Het wordt al kouder en er komt steeds meer wind. Maar sneeuw is vooralsnog nergens te bekennen.
Weer beneden lopen we nog wat rond om te fotograferen en vertrekken dan te voet naar de winkelstraat: Laugavegur, die er opvallend rustig bij ligt op deze zaterdag. Bij een Bakerí drinken we thee en koffie met een heerlijk stuk IJslands gebak. Het is ongeveer 12 uur als we vertrekken. Licht bewolkt en later wat motregen en lichte sneeuw.
Ad heeft de route uitgestippeld en wil via een mooiebergroute naar ons hotelletje in de landelijke omgeving van Reykholt. We komen in þingvellir terecht. Þ spreek uit als het 'Th' in het Engels. (Thingvellir).
Hier loopt de scheur die door heel IJsland op meerdere plekken te zien is en IJsland in drie stukken uit elkaar drijft. Het is het nationale heiligdom van IJsland. Het is het gevolg van het langzaam uiteendrijven van de tektonische platen van Noord-Amerika en Europa. De Vikingen hielden hier hun jaarlijkse vergadering. Þinvellir betekent letterlijk ‘parlement’. Twee weken lang werd hier niet alleen vergaderd maar ook gesport, handel gedreven, getrouwd, recht gesproken en feest gevierd. Toen de IJslanders zich op 17 juni 1944 onafhankelijk verklaarden van Denemarken gebeurde dat (natuurlijk) in þingvellir. Belangrijke herdenkingen vinden hier ook plaats zoals het 1100-jarig bestaan van de kolonisatie van IJsland in 1974.
Als we na dit bezoek onze weg via de 550 willen vervolgen is dat een teleurstelling want die is afgesloten voor alle verkeer. Dat wordt dan een flinke omweg maar het uitzicht en de schitterende vergezichten op dit grillige landschap doen ons de teleurstelling snel vergeten. Om ongeveer 16.00 uur komen we aan in ons hotel: Hótel Á. Schitterend gelegen aan de rivier de Hvita die ontstaat op en rond de Eriksjökull die 1675 meter hoog is en die we in de verte zien liggen.
We zijn de enige gasten van Matthias Jóhannson die ons gastvrij ontvangt en meteen vraagt of we ook bij hem eten, de twee dagen dat we bij hem zullen overnachten? In de omgeving is helemaal niets van een andere mogelijkheid te vinden om te eten dus hier maken we natuurlijk gebruik van.
Eén wand van het huis bestaat uit glas en daardoor kijk je op de rivier. Een vogelkijker staat klaar om de vogels te spotten maar daar is geen kijk op. Nog te vroeg in het jaar. Wel vertelt Matthias dat de trekvogels steeds vroeger komen. Drie weken eerder al dan in vroeger tijden. We krijgen twee kamers naast elkaar waar alles van grenenhout is gemaakt. Ons eerste flesje wijn gaat open in de kamer van Ad en Corrie en op het tafeltje legt Corrie, bij gebrek aan een bakje, een servetje, voor wat zoutjes. Dit is toch het goede leven!
Om 19.00 uur gaan we aan tafel. Beetje verloren in een grote, ongezellige ruimte maar het eten is verrukkelijk. Kabeljauw, gort en een klein stukje broccoli. Een heerlijke gepofte aardappel en bananenijs met chocolade saus toe. Eenvoudig maar heerlijk voedsel. Na het eten stuiteren we ons bed in. De onrustige nacht in Reykjavik breekt ons alle vier op.

• 12 Maart 2013 - 13:56

Vera:

Wat heb je weer bijzondere foto s erbij.genieten he.