12 september - Reisverslag uit Elbląg, Polen van Anke Klinkert - WaarBenJij.nu 12 september - Reisverslag uit Elbląg, Polen van Anke Klinkert - WaarBenJij.nu

12 september

Door: Anke

Blijf op de hoogte en volg Anke

16 September 2014 | Polen, Elbląg

20140912 naar Elbląg
De zon schijnt (vannacht was er wat regen), het belooft alweer een mooie dag te worden. We worden vriendelijk uitgezwaaid door de eigenaar van de stelplaats. Meer dan welkom hebben we ons gevoeld en dat voor nog geen € 7,- Vandaag rijden we naar Elbląg.
Via het plaatsje Braniewo, dat maar 7 km van de grens met dát kleine stukje Rusland ligt dat afgescheiden is van zijn grote broer, gaan we naar Frombork. De weg erheen is weer bar slecht en we moeten dus weer heel rustig rijden. Naast deze weg een aantal enorme grote hooibedrijven waar ik al eens eerder over sprak. In B bezoeken we voor de verandering weer eens een kerk. De Katharina kerk is volledig verwoest geweest in de WOII maar weer opgebouwd in de oude stijl. De grondlegster van het klooster is met een beeld vereerd, dat voor de enorme plompe toren van de kerk staat. Ze werd door Paus Joh. Paulus II, heilig verklaard! Wat zouden haar resten daar eigenlijk nog aan hebben, aan zo’n verklaring? Maar voor de gelovigen zal dat wel belangrijk zijn. Misschien kan één van mijn, katholiek opgevoede vriendinnen, daar eens een zinnig woordje met me over spreken!
In de kerk valt vooral de eenvoud op. Na de barokke overdaad van de laatste kerken is dit bijna rustig te noemen ware het niet zo lelijk gedaan. De bakstenen pilaren die het dak dragen zijn in een vage kleur bruin geschilderd. Maar enkele niet. Of half! Of was de verf zo slecht dat het langzaam van de stenen verdwijnt? En dan die kroonluchters! Haha, daar hebben ze spaarlampen in gedraaid van het aller lelijkste soort voor zo’n object.
De volgende plaats is het nabijgelegen Frombork. Daar ligt, in de crypte van de enorme kathedraal op de heuvel, Copernicus begraven.
Frombork was ooit een onbeduidend dorpje aan de Wisła lagune totdat de Warmische bisschoppen zich hier inde 13e eeuw vestigden. Zij lieten op een heuvel dit enorme vestingcomplex bouwen en wat opvalt, is de enorme kerk in het midden van de ommuurde burcht. Deze kerk is nog in originele staat. En we hebben weer mazzel! Het orgel wordt bespeeld en haha…daar heb je ze weer die ronddraaiende engelen en sterren. Bij binnenkomst wordt de Bolero van Ravel gespeeld. Nou, dat MOET wel een publiekstrekker zijn. Dan nog een mooie toccata van Bach. Maar de betovering en klank van dit orgel haalt het niet bij dat van de roze kerk met de lindeboom.
Copernicus heeft hier (in het bisschoppenpaleis dat nu een museum is) van 1512-1516 en van 1521-1543 gewerkt. Het paleis is nu een museum. Helaas zijn veel van Copernicus eigendommen door de Zweden in de Grote Noordse Oorlog gestolen.
Na deze culturele uitstap hebben we geen zin meer. We besluiten nog een supermarkt op te zoeken. Dat wordt deze keer een Poolse de: Biedronka
Dan gaan we via de prachtig gelegen en prima van asfalt voorziene kustweg naar Elbląg. De oude Hanzestad is tegenwoordig een industriestad. We zullen er alleen overnachten.
De stadscamping is zelfs een beetje druk te noemen. ’s Avonds ook een disco! De weg vlakbij! Treinen die voor elke overweg drie keer toeteren. Een roedel honden die de hele nacht blaft. Brrr… de stilte van het oosten van Polen is écht voorbij vrezen we.